Philanews 2023 N°3

14 GELIMITEERDE POSTZEGELUITGIFTE 16 DE SMAKELIJKE GESCHIEDENIS VAN HET FRIETKOT Op het strand en midden in Brussel Op de achterkant van de frietwagen staat een zwart-witfoto van een frituur waarvoor enkele militairen poseren. “Die foto dateert vermoedelijk uit de jaren net na de Eerste Wereldoorlog en is genomen in de buurt van Middelkerke”, legt Eddie uit. “De tweede man van links draagt een mand met oliebollen, die hij op het strand verkocht terwijl de eigenaars in de wagen frietjes sneden en verkochten.” Op de zijkant van de frietwagen is een ingekleurde afbeelding van een Brusselse frituur te zien. “Met als onderschrift ‘friture esthétique ambulante’. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn: het is een prachtig kraam uit de jaren 20. Het frietkot werkte op kolen en werd ‘s avonds verplaatst te paard.” De laatste afbeelding is de meest recente. “Je ziet dat de frituur gelegen is in een bos. Aan de stijl merk je dat het er eentje uit de jaren 80 of 90 is. De mist maakt het bijzonder mysterieus.” Droom die uitkomt Voor Eddie zijn de postzegels een droom die uitkomt. “Al van toen ik klein was verzamelde ik postzegels. Mijn passie voor frietjes op een postzegel zien staan, waar ik nota bene aan mocht meewerken, betekent heel veel voor mij.” Zak op 2 september af naar Brugge voor het Unique Date Stamp Package en haal er je unieke afstempeling en een MyStampuitgifte van het Frietmuseum. Meer info op pagina 3. Een ode aan onze frietkoten Goudbruin gebakken frietjes met een grote portie mayonaise en misschien nog een frituursnack, Belgischer dan dat wordt het niet. Bijna elke Belg heeft een vaste frituur om dat lekkers te halen. Om onze Belgische trots in de kijker te zetten, neemt bpost je mee in de smakelijke geschiedenis van het frietkot met enkele fraaie en opvallende frietkoten. Het valt meteen op: het blaadje heeft een speciale kapvorm. bpost designer Geert Wille kwam met het idee om het blaadje in de vorm van een frietkot te maken. “Als je de zijkanten naar binnen plooit, krijg je een frietkot”, glundert Geert. “Op die manier stel je onze frietjes pas écht tentoon, in drie dimensies. Dat verdient onze Belgische trots wel.” De foto’s van de afgebeelde frituren op de postzegels komen onder meer uit de collectie van het Frietmuseum in Brugge. Het frietkot: typisch van bij ons Die frietkoten zijn een typisch Belgisch fenomeen, weet ook kenner Eddie Cooremans. Hij baatte vroeger zelf een frituur uit in Humbeek. “Dat is begonnen toen ik voetbalde in Merchtem. Mijn vader was aardappelboer, dus kreeg ik de opdracht om frietjes te voorzien na de match”, vertelt hij nostalgisch. “Toen ik een paar jaar later de kans kreeg om een frituur over te nemen, heb ik niet lang getwijfeld.” De frituur heeft hij ondertussen niet meer, maar zijn passie leeft nog. “Ik verzamel foto’s van oude frituren en heb er me helemaal in verdiept. Het ging zo ver dat mijn collectie te groot werd om thuis te bewaren. Nu pronkt ze niet alleen in het Frietmuseum van Brugge, maar voor het eerst ook op postzegels van bpost.” De ene frituur is de andere niet Op het blaadje staan vijf frituren. “Allemaal totaal verschillend”, zegt Eddie. “Friture Moderne bijvoorbeeld, met de goudgele gloed, is een stijlvol etablissement uit Luik uit de jaren 40 à 50. Je ziet mooi geklede obers en koks voor het pand staan. Het was een frituur-restaurant dat mikte op de hogere klasse.” Daarnaast zie je een totaal andere soort: het rode frietkot op de Grote Markt van Brugge. De foto dateert uit de jaren 50 à 60 en is volgens Eddie een écht frietkot. “Je ziet twee schouwen: een voor het vuur waar de frietjes gebakken werden en een voor de smoutebollen, wat de gewoonte was in die tijd”, gaat hij verder. “De schouwen staan in het midden van de wagen, wat erop wijst dat je langs twee kanten kon bestellen.”

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM0ODQ=