Philanews 2022 N°1

10 België is een echt kaasland, met meer dan 300 officiële kazen. Al zouden dat er volgens kaasmeester Ann Keymeulen zelfs meer dan 1.000 zijn. Voor deze collectie koos ze samen met bpost tien heerlijke en kenmerkende Belgische kaassoorten uit, terechte ambassadeurs van de streek waar ze gemaakt worden. KAZEN VAN STREEK TOT STREEK GELIMITEERDE POSTZEGELUITGIFTE 4 Veel lekkers in huis Toen bpost haar vroeg om een aantal Belgische kazen uit te kiezen voor een postzegeluitgifte, reageerde Ann Keymeulen onmiddellijk zeer enthousiast. Al jaren promoot ze passioneel onze Belgische kazen. “Belgen beseffen te weinig wat voor lekkers wij hier allemaal in huis hebben.” Ann weet alleszins heel goed waarover ze spreekt. Ze is kaasmeester, geeft lezingen over kaas én leidt mensen op tot kaasmeester. “Tijdens die opleiding tot kaasmeester doceer ik over Europese kazen”, vertelt ze. “Maar mijn enthousiasme over de Belgische kazen steek ik niet weg. Mensen vallen vaak uit de lucht als ik hen vertel dat ze vlakbij een meesterlijke kaasmaker wonen. Dat vind ik doodjammer. Daarom is het mijn missie om die kaasmakers op de kaart te zetten. Het is ongelooflijk hoeveel ons kleine landje er telt.” Tien typerende kazen Omdat er geen duizend kazen op een postzegelblaadje passen, kreeg Ann de moeilijke taak om er tien uit te kiezen. Daarbij moest ze rekening houden met het ontwerp van vormgeefster Leen Depooter. Leen: “Al vrij snel hebben we beslist met een landkaart van België te werken, waarbij de kazen afgebeeld staan op de plek waar ze vandaan komen of waar ze het meeste voorkomen. Zo zie je welke kaas typerend is voor een bepaalde regio.” Met die insteek in het achterhoofd was de keuze voor Ann vrij snel gemaakt. Ann: “Per regio hebben we gezocht naar kazen die visueel herkenbaar zijn en die tot ons culinair kaaserfgoed behoren. Vaak maken we kazen waarbij we de inspiratie uit buurlanden halen. Maar sommige kazen zitten echt in onze genen, zoals trappist- of abdijkazen.” Kapvorm van gatenkaas Leen fotografeerde zelf elke afgebeelde kaas. “Ik vond het vooral belangrijk dat de details mooi zichtbaar zijn. Zo kan de postzegelverzamelaar kijken en ontdekken.” Een leuk detail dat het blaadje een extra touch geeft, is de kapvorm van een plakje kaas met gaten. Ook in het blaadje zitten ronde gaten. Het vraagt bijzondere aandacht om die gaten mooi uit te snijden. Trots op onze kazen

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM0ODQ=